Våra Tjänster.
Vi erbjuder ett antal tjänster till alla typer av husdjur.
Hund:
Det finns många preparat att välja bland när det gäller avmaskning av hundar i Sverige. De olika medlen angriper olika sorters parasiter, räcker till olika många behandlingar, har olika sorters förpackningar och priserna skiljer sig åt. Några medel tas som engångsdos, andra skall upprepas några dagar i följd. Valet av avmaskningsmedel har att göra med med ålder och vilken typ av parasit som är aktuell. Kontakta oss så ger vi dig råd om hur du ska gå till väga.
Som ett led i försöken att minska på onödig användning av mediciner, så börjar man mer och mer gå ifrån rutinmässig avmaskning av djur, och i stället inrikta sig på avmaskning endast då behovet finns. Hundar ska inte avmaskas om de är dåliga i magen.
Valpar
Fortfarande rekommenderas rutinmässig avmaskning av valpar. Ofta är valpen redan avmaskad hos uppfödaren, men den nya valpägaren bör avmaska minst en gång efter hämtningen. På unga valpar räcker det med att använda ett medel som har effekt mot spolmask. Hunden bör sedan avmaskas igen någon gång mellan 6 mån och 1 års ålder. Vid detta tillfälle kan det vara lämpligt att använda ett avmaskningsmedel med bredare spektrum (med effekt mot olika slags maskar).
Vuxna hundar
Äldre hundar behöver inte avmaskas rutinmässigt. Vid misstanke om inälvsmask är det i dessa lägen bättre att lämna in ett avföringsprov till din veterinär för kontroll av om hunden verkligen har inälvsparasiter, och i så fall vilken slags parasiter, så att rätt avmaskningsmedel kan väljas.
Utlandsresa
Vid utlandsresor med hund gäller särskilda regler och krav för avmaskning. Det är du som reser med djur som har ansvar för att alla villkor är uppfyllda. Du måste ta reda på vilka bestämmelser som gäller för just det land du ska till vid den tidpunkt du ska resa. Utförlig och uppdaterad information finns på Jordbruksverkets hemsida. Du kan också kontakta respektive lands ambassad inför din resa.
För att förhindra att rävens dvärgbandmask sprider sig, är avmaskning innan du kommer in i vissa länder ett krav. Denna avmaskning skall utföras av veterinär. Kontakta alltid din veterinär i god tid innan du planerar att resa. Vid införsel av hund till Norge har de norska myndigheterna bestämt att hundar som kommer från Sverige måste avmaskas mot rävens dvärgbandmask. Läs mer om reglerna på norska Mattilsynet.
I Europas bergstrakter och andra delar av Europa är rävens dvärgbandmask vanlig. Parasiten kan spridas med räv och hund till människa och ge allvarlig sjukdom. Prata med oss om vilket avmaskningsmedel som behövs.
Katt:
Det finns flera olika preparat att välja bland. De olika medlen angriper olika sorters parasiter, räcker till olika många behandlingar, har olika sorters förpackningar och priserna skiljer sig åt. Några medel tas som engångsdos, andra skall upprepas några dagar i följd. Valet av avmaskningsmedel har att göra med ålder och om det är en inne- eller utekatt. Kontakta oss så ger vi dig råd om hur du ska gå till väga.
Som ett led i försöken att minska på onödig användning av mediciner så börjar man mer och mer gå ifrån rutinmässig avmaskning av djur, och i stället inrikta sig på avmaskning endast då behovet finns. Katter ska inte avmaskas om de är dåliga i magen. Katter som äter möss, råttor och småfåglar utsätts för ett större smittryck och kan få i sig olika slags inälvsparasiter via sina byten. Katterna avmaskas när man misstänker parasitinfektion, inte i förbyggande syfte. Kontakta gärna oss för råd!
Utlandsresa
Vid utlandsresor med katt gäller särskilda regler och krav för avmaskning. Det är du som reser med djur som har ansvar för att alla villkor är uppfyllda. Olika regler gäller för olika länder och reglerna ändras ibland. Du måste ta reda på vilka bestämmelser som gäller för just det land du ska till vid den tidpunkt du ska resa. Utförlig och uppdaterad information finns på Jordbruksverkets hemsida. Du kan också kontakta respektive lands ambassad inför din resa.
För att förhindra att rävens dvärgbandmask sprider sig, är avmaskning innan du kommer in i vissa länder ett krav. Denna avmaskning ska utföras av veterinär. Kontakta alltid din veterinär i god tid innan du planerar att resa.
Chipmärkning.
EU pass.
Intyg och besiktning.
Recept.
Vaccination av hundar och katter är en självklarhet för dem flesta djurdägare i Sverige. Vaccination är ett billigt och effektivt sätt att hålla våra älskade djur friska och slippa onödigt lidande. Vi håller oss uppdaterade om dem senaste rönen och anpassar våra vaccinationsrutiner utifrån de gällande rekommendationer från läkemedelsföretag, läkemedlsverket samt individella riskbedömning.
Vaccination hund
I Sverige vaccineras hundar mot parvo, valpsjuka och hepatit vid åtta veckors ålder. Andra vaccinationen ges vid tolv veckors ålder. Sedan revaccination vid 1 års ålder. Därefter vart tredje år.
Vaccination mot kennelhosta rekommenderas till hundar som lever i hundrika miljöer, tävlar eller vistas på hundpensionat. Vaccination ges årligen.
Vaccination mot leptospiros rekommenderas till hundar som ska resa utomlands. Första vaccination ska ges vid 6-9 veckor ålder och andra vaccination vid 10-13 veckor ålder, sedan en vaccinering var 6-12 månad vid regelbundet utomlands resande. Revaccinering bör helst göras strax före resan.
Hundägare som ställer ut sina hundar är skyldiga att hålla sig uppdaterad om vilka rekommendationer/ riktlinjer de olika klubbarna har och anpassa sig efter dessa.
Vaccination hund – Rabies
OBS! Vaccinationen måste vara gjord minst 21 dagar innan avresa.
Vaccination mot rabies ges till hundar som ska med på resor och sedan återkomma till Sverige. Första vaccination kan ges tidigast vid tre månaders ålder. Djuret får resa utomlands först 21 dagar efter att grundvaccineringen är klar. Sedan vaccineras hundar vart tredje år vid regelbunden utomlands resande. Alla rabiesvaccinationer måste föras in i giltigt pass direkt vid vaccinationstillfället. För mer information, besök Jordbruksverkets hemsida, https://jordbruksverket.se/for-dig-som/ska-ut-och-resa
Vaccination katt
Grundvaccination mot kattpest och kattsnuva, första vaccinationen vid 7-8 veckors ålder, Andra vaccinationen tidigast vid 12 veckors ålder. Revaccination vid 1 års ålder. Därefter vaccineras katten var tredje år mot kattpest och årligen mot kattsvuva. Det är viktigt att även innekatten vaccineras, då ofta har låg immunitet mot kattsnuva och därför stor risk att utveckal besväliga sjukdoms symtom.
Det kan vara svårt för alla som inblandade att fatta beslut om att låta ett djur somna in, men ibland behöver man släppa taget och låta djuret slippa onödigt lidande. Om du känner dig tveksam på hur du ska göra får du gärna komma till oss med ditt djur så hjälper vi dig att undersöka dess hälsa och ger dig vår professionella bedömning. Många gånger visar inte djuret hur det egentligen mår. Katter kan till exempel effektivt maskera smärta och upplevs av ägaren bara ha blivit lugnare.
På Heby/Östervåla vet klinik anstränger vi oss för att göra den sista stunden ska bli så lugn och fin som möjligt. Vi är med dig hela vägen
Hälsoundersökning/blodprovsanalyser.
Den störste nackdelen med kastrering för hona eller en hane, är viktökning. Det är mycket viktigt att kontrollera matintag och vikt hos katten för att förhindra fetma. Fetma hos katt kan leda till olika hälsoproblem precis som hos oss människor.
Kastrering honkatt
Kastration av honkatter syftar till att undvika oönskade kattungar, förebygga livmoderinflammation och tumörer i eller på äggstockarna samt juvertumörer. Kastrering innebär att veterinären opererar bort kattens äggstockar, äggledare och ofta delar av eller hela livmodern (ovariehysteriektomi). Ingreppet utförs genom ett snitt i buken i nivå med naveln eller genom ett snitt i varje sida, så kallat flanksnitt. Den kirurgiska metoden kan variera mellan olika kliniker, fråga gärna om du vill veta mer. Kastration lämpligt att utföra vid efter könsmognad vid 5-6 månaders ålder. Passa gärna på att ID-märka och vaccinera din katt i samband med kastreringen, om det inte redan gjorts.
Kemisk kastrering, p-piller
Hormonpreparat i form av p-piller eller implantat är ett alternativ om honkatten ska användas i avel någon gång i framtiden. P-piller ger du till din katt en gång per vecka. Det finns alltid en osäkerhet om katten får i sig pillret. Den kan kräkas upp eller spotta ut pillret när du inte ser. Det kan också öka risken för juvertumörer och livmoderinflammation när de blir äldre. P-piller kan därför ges under en kortare period, men rekommenderas inte som permanent lösning.
Kastrering hankatt
De flesta hankatter som ej används i avel kastreras i Sverige. Kastration syftar till att bli av med oönskade beteende, sexuladrift , kattungar samt hankatter blir ofta lugnare, håller sig hemma och ej hamnar i slagsmål med andra katter. Lämplig tid för kastration är vid 4 – 6 månader gammal. Det innebär att testiklarna opereras bort via två små snitt i pungen. Blodkärlen som har försörjt testiklarna knyts av. Snitten i pungen lämnas att läka öppet, inga stygn behöver tas bort. passa gärna på att ID-märka, vaccinera och kloklippa din katt i samband med kastreringen, om det inte redan gjorts. Viktigt efter hankatter kastration att kontrollera matintag ofta med specialfoder för att slippa fetma. Hankatter kan också kastreras kemisk med subkutan implantat.
.
Kloklippning.
Tovklippning och medicinska utredningar och rådgivning.
Urinanalyser.